Arrow Fat Left Icon Arrow Fat Right Icon Arrow Right Icon Cart Icon Close Circle Icon Expand Arrows Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Hamburger Icon Information Icon Down Arrow Icon Mail Icon Mini Cart Icon Person Icon Ruler Icon Search Icon Shirt Icon Triangle Icon Bag Icon Play Video
  • Voor meer informatie: http://vaneesterenmuseum.nl/agenda-items/van-eesteren-gesprek-66-lang-leve-de-portiekflat/
  • Bob Rockland

Voor meer informatie: http://vaneesterenmuseum.nl/agenda-items/van-eesteren-gesprek-66-lang-leve-de-portiekflat/

Naar aanleiding van de publicatie DIY Klarenstraat volgt er een Van Eesterengesprek over de toekomst van de portiekflat.

In alle naoorlogse uitbreidingswijken van Nederlandse steden kom je ze tegen: portiekflats. Ook Nieuw-West staat er vol mee. Ze staan symbool voor het optimisme van de jaren vijftig, maar ook voor de teloorgang van de idealen van toen. De armzalige toestand waarin de meeste portiekflats zich bevinden na vele halfslachtige opknapbeurten zonder enig respect voor architectonische kwaliteit geeft goed weer hoe weinig interesse er is voor dit type woninggebouw.

Toch kan behoud en zorgvuldige transformatie van een portieketageflat een prachtig resultaat opleveren, zo valt te zien in de U.J. Klarenstraat in Slotervaart. Vlakbij de U.J. Klarenstraat wordt binnenkort een heel plein met portiekflats tot gemeentelijke monument verklaard. Volgens Vincent van Rossem is de U.J. Klarenstraat ‘de toekomst van de stadsvernieuwing in Amsterdam’. Heeft hij daarin gelijk? Gloort er een mooie toekomst voor de portiekflat?

De sprekers zijn:

Patricia van Ulzen is een breed georiënteerde kunst- en architectuurhistoricus met een bijzondere belangstelling voor stedelijke cultuur en de culturele identiteit van de gebouwde omgeving. Exemplarisch voor haar aanpak is haar proefschrift Dromen van een metropool / Imagine a Metropolis uit 2007, over de ontwikkeling van het culturele klimaat van Rotterdam tussen 1970 en 2000. Zij was redacteur en auteur van een publicatie over de eerste portiekklusflat van Amsterdam in de U.J. Klarenstraat, in 2017 uitgegeven door Jap Sam Books.

Jeroen Schilt studeerde architectuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1998 is hij werkzaam bij Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam, vooral op het gebied van de naoorlogse architectuur en stedenbouw. Als auteur en redacteur werkte hij mee aan vele publicaties over architectuur, waaronder De nieuwe grachtengordel uit 2017, het nieuwste boek over het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam onder redactie van Marinke Steenhuis.

Arjan Gooijer is architect bij Vanschagen Architecten Rotterdam. Hergebruik en transformatie van bestaande gebouwen vormen de rode draad in zijn research en projecten, waarbij het erfgoed uit de wederopbouwperiode een belangrijke plaats inneemt. Hij ontving verschillende nominaties en prijzen voor projecten, waaronder de Gouden A.A.P. 2015 voor de transformatie van de portieketageflat in de U.J. Klarenstraat in Nieuw-West. In dezelfde buurt werkt hij momenteel aan de vernieuwing van het Abraham Staalmanplein, dat op de nominatie staat een gemeentelijk monument te worden.

Vertegenwoordigers van woningcorporaties met bezit in Nieuw-West zullen aan het einde van de avond ingaan op de vraag of zij een toekomst zien voor de portiekflat. Van de Alliantie is dat Lysanne ter Brugge, van Rochdale Eric Nagengast, van Stadgenoot Pim de Ruiter of Xander van Beers (onder voorbehoud).

Datum: Dinsdag 30 oktober
Aanvang: 20.00 uur
Eindtijd: 22.30 uur
Locatie: Van Eesteren Paviljoen
Gratis entree

Voor meer informatie: http://vaneesterenmuseum.nl/agenda-items/van-eesteren-gesprek-66-lang-leve-de-portiekflat/ 

  • Post author
    Bob Rockland