Arrow Fat Left Icon Arrow Fat Right Icon Arrow Right Icon Cart Icon Close Circle Icon Expand Arrows Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Hamburger Icon Information Icon Down Arrow Icon Mail Icon Mini Cart Icon Person Icon Ruler Icon Search Icon Shirt Icon Triangle Icon Bag Icon Play Video
  • 12.10.2019 Boekpresentatie en opening tentoonstelling RATTLE! RATTLE! IDE ANDRÉ
  • Jap Sam Books
  • Award Book launch painting performance art

12.10.2019 Boekpresentatie en opening tentoonstelling RATTLE! RATTLE! IDE ANDRÉ

12.10.2019 Boekpresentatie en opening tentoonstelling RATTLE! RATTLE! IDE ANDRÉ

Gerhard Hofland Gallery presenteert RATTLE, RATTLE!, de eerste solotentoonstelling van Ide André (1990, NL) van 2 oktober tot 16 november 2019.

Opening receptie: Zaterdag 12 oktober, 17:00 uur.
Locatie: Gerhard Hofland Gallery, Amsterdam, Bilderdijkstraat 165 C, 1053 KP Amsterdam. gerhardhofland.com
Bij deze gelegenheid wordt Ide André bekroond met de Sieger White Award 2018. Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds aan jonge getalenteerde kunstenaars die de hedendaagse schilderkunst naar een nieuw niveau tillen en dient om de kunstenaar te stimuleren zijn praktijk verder te verkennen en te ontwikkelen.
De publicatie gerelateerd aan de Sieger White Award, uitgegeven door uitgeverij Jap Sam Books, zal tijdens de opening verschijnen. Rattle, Rattle! Die André wordt overhandigd aan Ide André door Jan de Ruiter, voorzitter van de Sieger White Stichting. Na afloop van dit evenement is er een optreden van de kunstenaar zelf. 
Elk schilderij van Ide André vormt het residu van een energieke handeling. Het werk laat de sporen van zijn acties zien, alsof we naar visuele kervingen of seismografische registraties kijken. Het gaat niet alleen over de handeling van de schilder. Voor André vormt elk schilderij een deel van een groter geheel, een soort 'arrested action'. In zijn recente schilderijen (RRR) werkt André voornamelijk met touwen en kabels. De ruwe en energieke lijnen openbaren een nieuwe wereld van referenties en structuren. André: 'The work starts to resonate, like a self-writing poem, Real Rhytm Rhymes.'

“André’s schilderijen worden vaak ‘direct’ genoemd, maar die term doet het werk geen recht. Zijn schilderijen tonen de wereld slechts indirect, als afdrukken, schaduwen, afspiegelingen, negatieven van iets dat er niet meer is. Het zijn nabeelden van iets dat is verdwenen, afgelopen, definitief voorbij. Dat iets, dat is de energieke uitspatting, de daadkrachtige actie, het vitale gebaar dat André al fascineert sinds hij als student een scriptie schreef over ‘the act in painting’. Maar wanneer wij het schilderij bekijken is die eenmalige actie achter de rug. Het schilderij is als de ravage nadat het feest is afgelopen, the morning after. Je kijkt ernaar en vraagt je af wat zich hier heeft afgespeeld.” - Dominic van den Boogerd (kunstcriticus)

Ide André ( 1990 Ede, NL) woont en werkt in Arnhem, Nederland. Hij is in 2015 afgestudeerd van ArtEZ Arnhem, bij de afdeling Performance onder leiding van Alicia Framis. Het kunsttijdschrift Metropolis M. besteedde aandacht aan zijn werk in de editie ‘Best of Graduates’. Op uitnodiging van curator Hanne Hagenaars nam André deel aan de Gelderland Biënnale Living, Giving in 2016. In hetzelfde jaar ontving hij de werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds. Hij exposeerde zijn werk op diverse tentoonstellingen in Nederland en in Duitsland. Het onderzoeksproject ‘Performance Picture’ dat André samen met kunstenaar Koen Delaere startte in 2018, resulteerde begin 2019 in de duo tentoonstelling Shake, Rattle & Roll in Park, Tilburg. Zijn werk is opgenomen in verschillende collecties, waaronder Collectie de Groen, Collectie Provincie Gelderland en MAL Collection.

  • Post author
    Jap Sam Books
  • Award Book launch painting performance art